Hvordan planlegge en fotballtur til England

Tips 1 – Når skal du oppleve engelsk fotball?

Hvis du ønsker å oppleve engelsk fotball enten på faste datoer eller som hovedfokus for hele turen, er det viktig å ta en titt på kampprogrammet. Kampprogrammet for engelsk fotball kan finnes på ulike nettsider, avhengig av hvilket nivå av ligaen du ønsker å se på. PremierLeague.com er ideelt for Premier League, mens EFL.com gir deg informasjon om Championship, League One og League Two. Hvis du er interessert i EFL Cup (eller Carabao Cup), kan du finne informasjonen på EFL.com. For FA Cup bør du sjekke TheFA.com.

Viktig: Merk deg at i England blir hjemmelaget alltid oppført først i kamplisten.

Tips 2 – Hvor bør du se engelsk fotball?

Du vet sikker hvilken by og lag dere vil ser allerede. Nordmenn reise til de store lagene  med tilholdssted i Manchester, Liverpool eller London.
Skulle du være helt blank kan gjøre følgende.
Finne ut hvilke lag som spiller i nærheten av ditt oppholdssted, kan du utforske kartet over engelsk fotball på  google Hvis du befinner deg i London, er London Football Guide en utmerket ressurs som oppdateres ukentlig og gir deg oversikt over alle fotballkamper i byen.

Tips 3 – Hvilken kamp bør du velge?

Når du har funnet ut hvilket lag du vil se på og hvor du skal se kampen, er det på tide å avgjøre hvilken kamp som passer best for deg. Bruk Google Maps for å sjekke reisetiden til stadionen. Vanligvis vil kortere reise bety flere bortesupportere, noe som igjen skaper en fantastisk atmosfære under kampen.

Det er også verdt å undersøke om det er noen rivalisering mellom lagene, samt hvor gammel stadionen er. Er hjemmefansen kjent for å være entusiastiske og bråkete? For å få en idé om lagene sin form, kan du sjekke tabellen på BBC.com. Hvis hjemmelaget er i god form, vil det garantert bidra til en uforglemmelig atmosfære på kampdagen.

Er du på jakt etter billigst mulig Premier Leauge kamp bør du velger en midtuke kamp. Det er mindre turister og lavere priser. Du trenger ikke ta mer fri fra jobb selv om dere reise en midtuke.  Kampene går kl. 20.00 og da kan du reise samme dag som kampen går og overnatte til neste dag.

For en ekstra spesiell opplevelse kan du vurdere å se en kamp der et lag fra lavere divisjoner skal spille mot en av de store lagene. For eksempel, tenk deg Manchester United som må spille på bortebane mot Swindon Town i Ligacupen. Billetter til slike kamper kan være vanskelige å få tak i, men opplevelsen vil være helt unik!

Tips 4 – Få tak i billetter til engelsk fotball

Hvis det ikke er Premier League du skal se, gå rett til hjemmelagets nettsted for å skaffe billetter derfra. Hvis det er Premier League, kan det være litt vanskeligere å få tak i billetter. Hvis det er en stor rivaliserende kamp i hvilken som helst liga, vil det være enda vanskeligere å få billetter. For eksempel forsøkte jeg en gang å få billetter til en kamp mellom Nottingham Forest og Derby County, men skjønte ikke hvorfor den var utsolgt lang tid i forveien. Vel, det er fordi de ligger bare 17 miles fra hverandre og hater hverandre!

Tips 5 – De beste setene på en engelsk fotballkamp

Før du kjøper billetter, anbefaler jeg at du konsulterer to kilder for å finne ut hvor du bør sitte – hvis du i det hele tatt har et valg i saken. Den første kilden er hos oss i fotballturer.no, som gjør en god jobb beskriver billettplassene og innhold i VIP pakkene. Den andre kilden er direkte hos den klubben du vi se, men hvis du ikke har medlemskort og kjøpt 2-3 kamper tidligere år  får ikke tar i billetter til Premier League kampene.

Tips 6 Kom deg på fotballkampen

Ok, la oss anta at du nå har valgt kampen og skaffet deg billetter eller en pakke som har billetter og hotellopphold. Hvordan kommer du deg dit?

Du må vurdere tog til den stadion du skal besøke. For å komme til riktig stasjon, bruk den britiske togtjenestens nettsted som thetrainline.com.
Hvis det er i London, trenger du Tubens side for å planlegge en reise på tfl.gov.uk, samt et Oyster Card eller et kontaktløst debet-/kredittkort.

Viktig notat: Alle tog og stasjoner etter kampen vil være, som de sier, “overfylte”. Planlegg å ha en matbit eller drikke i området etter kampen, og gå deretter til stasjonen. Når vi først er inne på dette…

Tips 7 – Før og etter kampen

Du vil selvfølgelig ønske å spise og drikke noe før kampen. Det du må se etter er hvilke puber som er for hjemmefansen og hvilke som er for bortesupporterne. (De holdes adskilt av sikkerhetshensyn!) Du må ofte vise billetten din for å komme inn på en “hjemme”-pub.

I tillegg til dette, og når det gjelder sitteplasser på kampen, må du være forsiktig med hvilke farger du bruker. Hvis du for eksempel bruker rødt på Goodison Park (hjemmebanen til det blå Everton), vil du i det minste få mange blikk. Og puber for hjemmefansen kan til og med nekte deg adgang!

Hvis du befinner deg i en mindre by, kan det være lurt å finne ut hvilke lokale severdigheter som finnes der. Hvem visste for eksempel at Stoke er hjemmet til Wedgwood China og dets museum? (Jeg fant dette ut da jeg dro til en kamp der.) Og jeg hadde en flott tid med å utforske den vakre byen Reading før en kamp der.

Du kan også vurdere å ta en stadiontur. Nesten alle klubber tilbyr dette, men aldri på kampdager. Da jeg besøkte Fulham, for eksempel, fikk jeg omvisning på Craven Cottage dagen før kampen. Du kan også sjekke ut National Football Museum hvis du er i Manchester, som faktisk er et utrolig knutepunkt for engelske fotballturer.

Konklusjon – Planlegge en fotballtur til England

Jeg håper denne artikkelen har vært nyttig. Det viktigste jeg anbefaler folk – med mindre de er fokusert på å se ett bestemt lag – er å dra til en gammel stadion for en kamp mellom to ganske gode lag med mange bortesupportere, og sitte et sted der du har god utsikt, ikke bare til kampen, men også til de bortesupporterne. Hvis du kan finne alt dette i en Premier League-kamp, gå for det. Vi har bra erfaring på  fotballturer Manchester United og fotballturer Liverpool som mange like å se på en weekendtur til England. Andre valg kan være f.eks Tottenham.

Hvis ikke, vil du i det minste spare penger og ha en enklere tid med å komme deg inn på kampen. Og for meg vil du oppleve et mer ekte engelsk fotballeventyr.